Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

    Dış ticaret verileri açıklandı

    ANKARA (İGFA) – Ticaret

    ANKARA (İGFA) – Ticaret Bakanı Ömer Bolat, haziran ayı dış ticaret verilerini sosyal medya hesabından paylaştı. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde ihracatın yüzde 4,5 artarak 107 milyar dolara ulaştığını belirten Bolat, “Takvim etkisi nedeniyle haziran ayındaki düşüşe rağmen ihracatımız yılın ilk yarısında yüzde 2 arttı” 125 milyar 446 milyon dolara ulaştı. İthalatta düşüş eğilimi sürüyor.” dedi.

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, haziran ayında ithalatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 oranında azalarak 25 milyar 4 milyon dolara ulaştığına dikkat çekerek, “Bu veriler, dış ticaret politikalarımızın ve alınan önlemlerin net bir şekilde ortaya çıktığını gösteriyor. Olumlu sonuçlar aldık. Ticaret Bakanlığı olarak ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz.” “Ürünlerimizi değerli ve yüksek teknolojili sektörlere yönlendirmek, yerli üreticilerimizi korumak, küresel pazarlarda payımızı artırmak ve ticaret hacmimizi genişletmek için yoğun çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

    UZUN TATİL TATİLİ NEDENİYLE AZALMA YAŞANDI

    Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, uzun tatil ve takvim etkisi nedeniyle haziran ayında ihracat ve ithalatta bir miktar düşüş yaşandığına dikkat çekilerek şu açıklamalar yapıldı:

    “Küresel ticaretteki zorlu koşullara rağmen ihracatımız Ocak-Mayıs döneminde yüzde 4,5 artarak 107 milyar dolara ulaştı. Haziran ayında ise takvim etkisi nedeniyle ihracatta geçici bir düşüş yaşandı. Haziran ayında tatil, ihracatın düşük olduğu 5 hafta sonu ve tatil haftasında ise ihracatın en yüksek olduğu iki iş gününün (Perşembe ve Cuma) olmaması olumsuz takvim etkisi olarak ortaya çıktı. Böylece ihracatımız haziran ayında yüzde 10,6 azalarak 18 milyar 569 milyon dolara ulaştı.”

    Açıklamada ayrıca ithalattaki düşüş eğiliminin devam ettiğine dikkat çekilerek, “Haziran ayında ithalat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azalarak 25 milyar 4 milyon dolara ulaştı. Bu değer, yılın en düşük ithalat değeridir. son 32 ay.” Açıklamaya yer verildi.

    Açıklamada, yılın ilk yarısında ihracatın yüzde 2 artarak 125 milyar 446 milyon dolara çıktığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

    “Ocak-Haziran döneminde ithalat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 azalarak 168 milyar 686 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk yarısında dış ticaret açığı aynı döneme göre yüzde 29,5 azaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat 43 milyar 240 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde ithalatın karşılama oranı geçen yılın aynı dönemine göre 7,6 puan artarak yüzde 74,4’e yükseldi. İhracatta geçen yılın ikinci yarısında başlayan artış eğiliminin 2024 yılında da devam ettiği görülüyor. Geçen yılın temmuz ayından itibaren ihracatımız dört ay (Eylül 2023, Mart 2024) hariç her ay yıllık bazda artış gösterdi. İthalatımızın son 8 aydır (Nisan 2024 hariç) sürekli azalmasında, etkin dış ticaret politikası kapsamında aldığımız tedbirlerin etkisi izleniyor. Bu çerçevede, haziran ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ithalat yüzde 6,7 azalarak 346,1 milyar dolara, yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise yüzde 26 azalarak 88,3 milyar dolara geriledi. Böylece, tatil etkilerinin görüldüğü Nisan ve Haziran ayları dışındaki her ayda Temmuz 2023’ten sonra yıllık bazda dış ticaret açığında ciddi bir düşüş yaşandı. “Yıllıklandırılmış bazda ihracatın ithalatı karşılama oranı 6,7 puan artarak yüzde 74,5’e yükseldi.”

    Açıklamada, dış ticaret dengesindeki önemli iyileşme ile hizmet ihracatındaki artışın cari açığın azaltılmasında önemli rol oynadığına dikkat çekilerek, geçen mayıs ayında 57 milyar dolar olan yıllık cari açığın da bunda etkili olduğu belirtildi. sonraki aylarda 25,6 milyar dolar azalarak bu yılın nisan ayında 31,5 milyar dolara geriledi. bildirdi.