Uşak Heyeti Ankara’da Jeotermal Kaynaklı Sera Tarım Projesini Desteklemek İçin Tarım ve Orman Bakanlığı’nı Ziyaret Etti
Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Belediye Başkanı Mehmet Çakın, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ertan Keleş, Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’nı ziyaret etti.
Uşak ilinin Banaz ilçesinde hayata geçirilmesi planlanan Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) projesi için Uşak heyeti, Ankara’da destek turuna çıktı. Heyet, proje paydaşları arasında Uşak İl Özel İdaresi, Uşak Belediyesi, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO), Uşak Ticaret Borsası, Banaz Belediyesi ve Uşak Pancar Ekicileri Kooperatifi (PANKOP) gibi önemli kuruluşlar bulunan bu projenin hayata geçmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na bilgilendirme ziyaretinde bulundu.
Yüzde 75’i Kadın 3 Bin Kişilik İstihdam Hedefi
Bu kapsamlı projede, yüzde 75’i kadınlardan oluşacak 3 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kent Tarımı modeli çerçevesinde gerçekleştirilen bu proje, Banaz ilçesindeki atıl arazilerin tarıma kazandırılması amacıyla 2 bin 400 dekarlık bir alanda Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi kurmayı hedefliyor.
Sürdürülebilirlik ve Yeşil Üretim Odaklı Proje
Proje, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını da içeriyor. Jeotermal enerji, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve biokütle enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları bu projenin temel unsurlarından biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca, TDİOSB’de yapılacak yatırımların sürdürülebilir, çevreci yeşil yatırımlar olması hedefleniyor. Bu bağlamda, yağmur suyu hasadı ile su tasarrufu sağlanacak ve karbon ayak izinin azaltılması ile yeşil üretim teşvik edilecek.
Projenin TDİOSB alanında sera işletmeleri, sanayi işletmeleri, sosyal donatı alanları, ihracat ofisi, tarım teknokent merkezi ve laboratuvar gibi farklı bileşenleri içeriyor. Sera ısıtmasında ise, proje alanına yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki Hamam Boğazı bölgesindeki kaynaktan sağlanacak sıcak su kullanılacak. Yaklaşık 2 bin 400 dekarlık alanda kurulacak Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 10-25-50 ve 100 dekarlık yaklaşık 25 sera işletmesinin bulunması ve bu seralarda sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılması planlanıyor. Projeyi hayata geçirildiğinde, kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler üretilerek üretim ivmesi artırılacak. Bu, bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak.